dilluns, 31 d’octubre del 2011

EXCURSIO AL CASTELL DE MONTESQUIU 19.10.2011

La nostra nova sòcia Mº Cinta Griñó ens ha enviat aquestes fotos tan "xules" de la excursió al Castell de Montesquiu.




MOLTES GRACIES Mª.CINTA !!

2 comentaris:

  1. Un poquito de Historia .................

    El Parc del Castell de Montesquiu
    Introduint-nos a la Catalunya Vella i de camí al Castell de Cardona és recomanable fer una parada al Castell de Montesquiu. Aquest es troba al municipi homònim, (Montesquiu) a Osona, a l'esquerra del riu Ter.

    Les primeres notícies del mateix daten l'any 1285 i tot apunta que aquest castell fou una petita guàrdia o talaia, que és una torre construïda en un lloc elevat que compleix les funcions de vigilància, on hi residien els senyors de Besora quan venien de visita per a controlar i fer una ullada a les seves terres.

    L'interessant d'aquesta edificació, a més de la pròpia construcció, és l'entorn, immillorable, en el qual es troba situat.

    El castell està envoltat per una extensió de 546 hectàrees que conformen l'espai natural del Parc del Castell de Montesquiu, propietat de la Diputació de Barcelona.

    El castell és visitable i s'ofereix el servei de visites guiades.

    Al primer pis de l'edifici s'hi conserva, actualment, la planta noble del castell i al pis superior hi han diverses sales polivalents i golfes. A la masoveria s'hi troben el centre de recursos, la biblioteca, els laboratoris i les oficines del parc.

    http://www.femturisme.cat

    ResponElimina
  2. La creació d'un poble
    Amb el naixement de Catalunya, l'any 1000, es començà a dotar el territori de diverses infraestructures i poblacions que aportaren caràcter i identitat pròpia a la regió. Durant aquest anys, que s'emmarquen en l'època medieval, es construïren monestirs, ciutats emmurallades i, fins i tot, castells.

    Aquestes últimes edificacions decoren, avui dia, molts turons de Catalunya els quals són testimonis de la nostra història.
    Una mica d'història
    El territori de Catalunya fou, antigament, disputat en diverses ocasions i ocupat per diferents poblats, els quals han deixat la seva empremta a la història.

    Durant l'època medieval, concretament, entre els anys 716 i 726 Catalunya fou ocupada pels musulmans, els quals anaren avançant la seva conquesta, costa amunt, fins arribar a França que foren derrotats per les tropes franceses i hagueren de recular fins als Pirineus.

    Carlemany, el rei francès, com a contrapartida, va establir la Marca Hispànica entre els Pirineus i l'Ebre amb la finalitat de conquistar el territori que havien ocupat els musulmans. Les Tropes de Carlemany anaren recuperant part del territori que designava la marca hispànica. Però només ho aconseguiren fins a la conca del Llobregat, esdevenint, així, el que es coneix, avui dia, com la Catalunya Vella.

    El territori de Catalunya s'amplià, posteriorment, amb les conquestes de Ramon Berenguer IV, els territoris de les quals foren denominats com a Catalunya Nova.

    Per a protegir el territori que anaven creant, construïren a punts àlgids i elevats castells que permetien vigilar i alertar de possibles àtacs o conquestes. Aquestes edificacions traçaren una frontera entre Catalunya i els musulmans.

    Per aquesta raó, els castells amb finalitats de defensa i vigilància es troben situats, principalment, a la Catalunya sud.

    http://www.femturisme.cat/ca/ruta/ruta-dels-castells-a-catalunya-I/

    ResponElimina